BuroGekkenwerk staat niet alleen voor werk waarin niks (mij) te gek is (of juist te gek voor woorden). Naast dat ik een bevlogen en harde gekkenwerker ben, probeer ik met BuroGekkenwerk ook de gek op de werkvloer wat te promoten.

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!

Vroeger liep ik altijd in de pas. Ik was bang niet normaal te zijn. Maar naar mate ik ouder word ga ik mijn ‘anders-zijn', mijn ‘gek- zijn’ steeds meer waarderen en ben ik steeds vaker van mening dat 'normaal' overgewaardeerd wordt. Juist mijn andere kijk op sommige dingen, mijn open blik, mijn eigenwijsheid, mijn positiviteit in combinatie met mijn zwartgalligheid, mijn geloof in mensen, mijn streven naar diversiteit en inclusiviteit, juist mijn anders dan anders zijn, maakt mij tot een persoon die, ook op de werkvloer, complexe dingen klaar kan spelen, veel kan toevoegen en kleur kan geven aan 'normaal’.

Doe maar gek, want je doet al normaal genoeg!

Veel mensen zijn bang voor anders. Veel mensen durven hun ‘gekke’ kant niet te tonen. Al helemaal niet in een professionele setting. Dat is jammer. Ik denk dat we met onze hang naar hoe het in de boekjes staat, naar hoe het hoort, naar onze ‘doe-maar-normale’ werkwijze, veel potentieel laten liggen. Collega’s, werknemers, hebben (onbewust) vaak fantastische ideeën of vaardigheden die we nooit te horen of zien krijgen. Omdat ze bescheiden of verlegen zijn. Of bang dat het niet mag of hoort. Het gaat immers vaak over iets dat buiten hun eigen functie of rol ligt. Ik geloof dat met wat meer ruimte voor 'gekte', er nog veel meer uit mensen en organisaties te halen valt. Werkzaamheden kunnen anders, beter, slimmer, met meer passie, plezier en creativiteit. Met BuroGekkenwerk ga ik daar werk van maken.

Elke gek zijn gebrek, dus ook ik...

Pas sinds kort durf ik mijn eigen gektes te ontdekken, te bekijken, te onderzoeken. Ik heb sinds mijn 11de levensjaar last van pittige depressies. Het kost(te) me veel, maar, en dat klinkt misschien raar, het bracht me nog meer. En niet alleen ik, ook mijn opdrachtgevers plukken hier de vruchten van. Toch heeft het jaren geduurd voordat ik hierover open durfde te zijn. Jammer. Want.... mijn eeuwige strijd bracht me doorzettingsvermogen. Mijn gewenste onzichtbaarheid maakte me meester in observeren, luisteren en zien. Door mijn ontwikkelde werkverslaving had ik de leukste banen, boekte ik de tofste resultaten. Mijn gekke brein brengt me creativiteit, mijn filosofische inslag mooie diepe vriendschappen. Met mijn openheid opende ik niet alleen deuren voor mezelf, maar open ik deze ook voor anderen. Ik ontdekte dat in al mijn collega’s een kleinere of grotere gek schuilt. We zijn allemaal anders, verschillend. We hebben allemaal een eigen verhaal. En juist met die diversiteit aan karakters en achtergronden (cultureel, sociaal-economisch, opvoeding, gezondheid, etc.) kan je komen tot verrassende oplossingen en vaak duurzame resultaten. Ik gun dit iedereen, elke werknemer, elke organisatie. Meer gekkigheid!

Andere gekkigheden

Sinds kort probeer ik in woord en beeld te vangen wat er in mijn hoofd gebeurt. Hiervan zal ik onder ‘andere gekkigheden’ het een en ander met jullie delen. Verwacht geen kunst. Ik zie het als een vastgelegde zoektocht die nog gaande is. Deze ‘tentoonstelling’, die waarschijnlijk nooit af zal zijn, is een experiment van mezelf, met mezelf, om mijn imperfectie, mijn onzichtbaarheid zichtbaar te (durven) maken.